Doelen stellen

Het stellen van doelen is niet makkelijk. Veel mensen pakken het stellen van doelen dan ook helemaal verkeerd aan. Daardoor krijgt men vaak niet de resultaten die men hoopt te zien.

Er zijn veel dingen die je kunt verbeteren aan het stellen van doelen, maar voor nu gaan we kijken naar één ding dat specifiek betrekking heeft op ambitie.

Ambitie

Voor alle duidelijkheid: Er is helemaal niets mis met ambitie. Ambitie is juist goed! Maar het gaat mis als je je doel te snel probeert te bereiken.

Het perfecte voorbeeld hiervan is sporten: 

Vaak gaan mensen van helemaal niet sporten naar een trainingsprogramma dat te ambitieus voor ze is. Ze kunnen bijvoorbeeld besluiten dat ze vier keer per week gaan trainen in de sportschool. 

Dat klinkt als een redelijk en bescheiden doel, totdat je je realiseert dat je niet alleen een uur zult trainen, maar ook nog 30 minuten moet reizen en 20 minuten wil douchen. 

Denkfout

Plotseling heb je met je doel om te gaan sporten ongeveer 8 uur ‘werk’ toegevoegd in een week waarin je waarschijnlijk toch al best druk was.

Acht uur is niet weinig. Sterker nog, het is een hele werkdag!

Dit is niet alleen een enorme hoeveelheid tijd, maar het is ook een enorme hoeveelheid energie die je verwacht te gaan besteden. 

En als je nu niet sport, dan komt dat waarschijnlijk omdat je er nu geen tijd of energie voor hebt! De kans dat je je doel realiseert is dus  bijzonder klein.

Hoe dan wel?

Het is beter om het langzaam op te bouwen en te beginnen met twee keer per week thuis 20 minuten te trainen. Een veel bescheidener doel, maar een veel betere start. Dit is veel realistischer en de kans dat het sporten gaat lukken is hierdoor veel groter! 

Dus: begin klein en wees consistent. Gedragsverandering en succes hebben tijd nodig!