Kun je ziek worden op kantoor door ongezonde binnenlucht?

Het was altijd al belangrijk om te werken in een schone omgeving met een gezonde binnenlucht. Het jaar 2020 laat ons daarbij duidelijk zien wat hygiëne betekent voor onze gezondheid. En zonder gezondheid wordt er nergens optimaal gewerkt.

Bij één van onze klanten had een deel van het personeel continu last van gezondheidsklachten. Het ging bij de meeste medewerkers om verkoudheidsklachten en hoofdpijn. Op maandag waren de klachten vaak minder dan in de tweede helft van de werkweek. Er werd lang gedacht dat de werkdruk te hoog was en dat de klachten stress-gerelateerd waren. Verschillende medewerkers zijn via de huisarts helemaal door de medische molen gehaald. En zonder resultaat. Het verzuim bleef hoog en de productiviteit is in een aantal maanden sterk gedaald. Toen één van de medewerkers na een lange vakantie terugkwam op het werk en aangaf dat de klachten volledig waren verdwenen hebben we geadviseerd een luchtkwaliteitsmeting uit te voeren.

Uit de luchtkwaliteitsmeting bleek dat in verschillende werkruimtes hoge concentraties CO2 aanwezig waren en dat de luchtvochtigheid veel hoger was dan wenselijk. Aan de hand van die resultaten is met een paar eenvoudige aanpassingen de luchtkwaliteit sterk verbeterd en waren de klachten van de medewerkers binnen korte tijd verholpen.

Natuurlijk is schoonmaak belangrijk, maar ook de lucht die we inademen moet schoon zijn. Als dit niet het geval is worden de eerder ziek en hebben we grote kans op klachten van onze huid of onze luchtwegen. Ook klachten als hoofdpijn en vermoeidheid kunnen een rol gaan spelen.

Maar wat is een gezonde binnenlucht eigenlijk? Het gaat erom dat de lucht die we inademen voldoende zuurstof bevat en daarnaast niet teveel stoffen bevat die schadelijk zijn voor de mens. Daarnaast speelt ook de luchtvochtigheid en de temperatuur een rol. Als de binnenlucht te koud of te warm is, of de luchtvochtigheid te hoog of te laag, dan kan dat bepaalde klachten geven.

Het gevaar van een ongezonde binnenlucht op kantoor is dat je niet merkt dat de binnenlucht je ziek maakt of klachten geeft.

Enkele tips voor een gezonde binnenlucht:

  1. Ventileer voldoende
  2. Stofzuig de vloerbedekking regelmatig
  3. Rook niet binnen
  4. Laat zieke of verkouden collega’s vanuit huis werken
  5. Vermijd overtollig vocht
  6. Gebruik geen insecticiden binnen

En als je wilt weten hoe het staat met de kwaliteit van de binnenlucht bij jou op kantoor of thuis? Laat een luchtkwaliteitsmeting uitvoeren. Want meten is weten!

En vergeet ook de binnenlucht thuis niet! De bovenstaande tips gelden daar natuurlijk net zo goed!