5 Tips om beter te schrijven!

Iedereen leert schrijven op school, maar écht goed en makkelijk leren schrijven lukt vaak pas na tientallen jaren.

Voor veel mensen is schrijven voor de werkuitvoering ondersteunend maar noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan zorg-professionals die patientendossiers moeten bijhouden, onderwijzers die rapportages moeten schrijven over de lessen en de kinderen in de klas en technische specialisten die goede offertes of projectrapportages moeten schrijven. En iedereen heeft wel ervaring met het schrijven van een sollicitatiebrief en het maken van een cv.

In dit artikel geef ik een aantal praktische tips waarmee je schrijven beter, makkelijker en leuker wordt.

Controleer de taalinstellingen en de spellingschecker

Het lijkt een open deur, maar het verbaast me altijd hoeveel mensen deze functies in de computer niet of niet goed gebruiken. De eerste stap is het controleren van je taal instellingen. Bij veel computers staan deze automatisch op Engels. Als je een tekst schrijft in het Nederlands, moet je deze even aanpassen in het document. Hier onder zie je waar je dat kunt doen:

De spelling’s Checker heeft verschillende opties. Het is daarbij belangrijk dat je zowel spelling als ook en dat de functie check wordt aangezet. Dan zie je namelijk meteen middels een rood getrild lijntje onder de fout waar het niet goed gaat. Zie het voorbeeld hier onder:

Gebruik de dicteerfunctie op je apparaat of computer

Praten gaat over het algemeen veel sneller dan schrijven. Bij dicteren zet je apparaat (computer, telefoon of tablet) dat wat je zegt om in geschreven tekst. Als je daar een beetje handig in bent kost het schrijven je veel minder tijd.

Ik zelf gebruik de dicteerfunctie bijvoorbeeld het schrijven van artikelen als deze, maar ook voor het schrijven van wat langere WhatsApp-berichten. Dicteren werkt ook prima voor het schrijven van brieven of beleidsstukken en er zijn mensen die zelfs een boek schrijven middels de dicteerfunctie op hun computer.

Het werkt als volgt: Als je de dicteerfunctie goed hebt ingesteld op je apparaat kun je vrij eenvoudig overschakelen van het typen van een tekst naar het inspreken van een tekst. Op een Mac klik je bijvoorbeeld twee keer op het knopje fn waarna een microfoontje in beeld verschijnt wat mijn spraak opvangt en omzet in tekst.

Dit artikel bijvoorbeeld is ontstaan vanuit gesproken tekst. Ik spreek de tekst in en vervolgens lees ik het nog een keer door en ga ik het artikel redigeren. Dit kost veel minder tijd dan het typen van het hele artikel. Naast dit voordeel is het ook zo dat je vaak sneller denkt dan dat je typt. Op het moment dat je je gedachten uitspreekt in plaats van opschrijft wordt je denkproces niet vertraagd doordat je het niet bijhoudt met typen.

De afgelopen jaren is de dicteerfunctie (‘dictation’) vele malen beter geworden. Een paar keer oefenen met deze functie geeft je vervolgens heel veel gemak en tijdswinst.

Onderstaand een aantal links om je verder te helpen met dicteren:

kunt leestekens toevoegen door simpelweg te zeggen wat u wilt toevoegen. Als u bijvoorbeeld “Hallo John komma de cheque is onderweg uitroepteken” zegt, wordt dit: “Hallo John, de cheque is onderweg!”.

Hieronder vindt u enkele veelgebruikte commando’s voor leestekens en opmaak die u kunt gebruiken:

 • Open dubbel aanhalingsteken/gesloten dubbel aanhalingsteken: open dubbel aanhalingsteken en gesloten dubbel aanhalingsteken invoeren
 • Nieuwe alinea: een nieuwe alinea beginnen
 • Nieuwe regel: een nieuwe regel beginnen
 • Hoofdletter: het volgende woord met hoofdletter beginnen
 • Hoofdletters aan/Alles hoofdletters uit: het eerste teken van elk woord met hoofdletter beginnen
 • Smiley: 🙂 invoegen
 • Frowny: 🙁 invoegen
 • Winky: 😉 invoegen

Uit de luchtkwaliteitsmeting bleek dat in verschillende werkruimtes hoge concentraties CO2 aanwezig waren en dat de luchtvochtigheid veel hoger was dan wenselijk. Aan de hand van die resultaten is met een paar eenvoudige aanpassingen de luchtkwaliteit sterk verbeterd en waren de klachten van de medewerkers binnen korte tijd verholpen.

Natuurlijk is schoonmaak belangrijk, maar ook de lucht die we inademen moet schoon zijn. Als dit niet het geval is worden de eerder ziek en hebben we grote kans op klachten van onze huid of onze luchtwegen. Ook klachten als hoofdpijn en vermoeidheid kunnen een rol gaan spelen.

Maar wat is een gezonde binnenlucht eigenlijk? Het gaat erom dat de lucht die we inademen voldoende zuurstof bevat en daarnaast niet teveel stoffen bevat die schadelijk zijn voor de mens. Daarnaast speelt ook de luchtvochtigheid en de temperatuur een rol. Als de binnenlucht te koud of te warm is, of de luchtvochtigheid te hoog of te laag, dan kan dat bepaalde klachten geven.

Het gevaar van een ongezonde binnenlucht op kantoor is dat je niet merkt dat de binnenlucht je ziek maakt of klachten geeft.

Enkele tips voor een gezonde binnenlucht:

 1. Ventileer voldoende
 2. Stofzuig de vloerbedekking regelmatig
 3. Rook niet binnen
 4. Laat zieke of verkouden collega’s vanuit huis werken
 5. Vermijd overtollig vocht
 6. Gebruik geen insecticiden binnen

En als je wilt weten hoe het staat met de kwaliteit van de binnenlucht bij jou op kantoor of thuis? Laat een luchtkwaliteitsmeting uitvoeren. Want meten is weten!

En vergeet ook de binnenlucht thuis niet! De bovenstaande tips gelden daar natuurlijk net zo goed!